Vad är vetenskap?

Vad är vetenskap?

Vi  har arbetat om begreppet vetenskap. Vi har bland annat tagit reda på vad en hypotes är. En hypotes är vad man tror att något är, liksom en gissning när man inte vet exakt. Då kan man ha en hypotes om någonting.

Exempelvis: Vi tror att vetenskap är fakta som forskare tar reda på.

Detta har vi lärt oss Alla kan bli forskare om de läser på universitet och sedan doktorerar inom det ämne som de vill forska med. Forskning är inte definitiv sanning, utan den sanning vi har tills motsatsen är bevisad. Forskning måste alltid kunna ifrågasättas annars får de inte kallas för forskning. Om den motbevisas så förkasstas den (ogiltigförklaras). Exempelvis som förut då man trodde att jorden var platt eller att solen snurrade runt jorden. Dessa kunskaper har förkasstats och idag vet vi att det inte är sant. Har du tänkt på att man upptäcker saker hela tiden. T .ex stjärnor och planeter.

Om det inte är vetenskap så kan det bland annat vara:
Pseudovetenskap: Pseudovetenskap är kunskap som inte kan bevisas med vetenskapliga metoder t.ex. man får olika resultat.
Porovetenskap: Teorier som ännu inte beprövats (testat).
Vidskepelser: Vidskepelser är skrock, sådant som inte kan förklaras av vetenskap eller med sunt förnuft.


Hur har vi jobbat?
Vi har läst i illustrerad vetenskap och i forskning och framsteg, det gjorde vi i grupper. Det var fem i varje grupp. Vi läste och sammanfattade, sedan berättade vi om vad vi sammanfattat, sedan pratade vi om vilken typ av vetenskap den tillhörde, om de var skrock, pseudo eller porto-vetenskap. De flesta artiklar där i är till hör kategorin Vetenskap eftersom det fans forskare från olika universitet som stod bakom informationen. En del hörde också till portovetenskap då det ibland bara handlade om teorier som forskare tror kan stämma, men som de ännu inte prövat.

Författare: Agnes, Astrid, Ewon, Kristoffer I, Liv & Olivia

One Comment

on “Vad är vetenskap?
One Comment on “Vad är vetenskap?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *